diumenge, 4 de juny del 2017

Ressenya tècnica: Llegir per a créixer i Poemania

 
RESSENYA TÈCNICA
FORMACIÓ LITERÀRIA
2on B - MAGISTERI
LLEGIR PER A CRÉIXER I POEMANIA

Dades

Els llibres dels que vaig a parlar en aquesta ressenya són “Llegir per a créixer”, escrita per JC Girbés, i “Poemania”, escrit per Anna Ballester. Els dos llibres m’han mostrat la importància de formar als lectors des de xiquets. La primera edició del llibre “Llegir per a créixer” va ser possible gràcies al suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de la Conselleria d’Educació.

Parts i resum

Per començar, cal dir que “Llegir per a créixer” és un llibre que ens pot considerar com una guia, per a qualsevol persona que vaja a estar en contacte amb xiquets, ja siguen pares o docents. Es divideix en quatre parts: En la primera ens explica el per què tenim que fer lectors, ens conta la importància de la lectura i ens demostra que els llibres no són objectes sagrats sinó que han d’estar a l’abast dels xiquets i no passa res si es trenquen o es taquen. Ens defineix més profundament que és ser un bon lector i ens conta beneficis de la lectura. En la segona part ens dona claus de com contagiar el gust per la lectura. La tercera part ens desvela consells per a escollir el llibre adequat. Y en l’última port ens posa un conte per a començar. On podem veure com apropar-nos als xiquets des de menuts mitjançant el gust per la lectura.

Per altra banda, “Poemania” ens parla d’un tema paregut a l’altre llibre però l’enfoca més al que és el  gènere líric i la lectura de la poesia. L’autora ens destaca la importància de crear activitats que facen que els alumnes es solten i sigan capaços de dramatitzar, posant en pràctica a més la seua creativitat i la seua imaginació. L'objectiu de Poemania és proporcionar recursos i estratègies per a incitar a pares, mares i docents a seguir jugant i a redescobrir el plaer de llegir i escriure textos poètics. L'autora vol convidar-nos a transitar tots junts pel fascinant món de la poesia amb lectures en veu alta, amb jocs de memorització, amb activitats per a escriure i recrear poemes i amb propostes de dramatització. Aques llibre és, en definitiva, una guia engrescadora que a nima a posar-la en pràctica.

Opinió personal

El més important que he pogut extraure de “Llegir per a créixer” és la importància que te el crear el gust per la lectura, que es forma a partir de la llibertat i no de l’obligació o imposició de lectures. Per això considere que es molt important que nosaltres, con a futurs docents sigam capaços de conèixer els nostres alumnes i saber com tractar-los o que fer amb ells per a aconseguir que la lectura sea un privilegi i algo que desitgen i no un castic o algo que no apeteix. 

Com a futur docent, hem faria molt feliç veure que els meus alumnes tenen gust per la lectura i que ningú els té que obligar a llegir res. Quan jo anava a infantil i primària el meu gust per la lectura era molt gran, perquè tenia llibertat i hem deixaven escollir els llibres que volguera, els que més m’agradaren. Açò feia que tinguera il·lusió per la lectura. Però quan vaig arribar a l’ESO i Batxillerat i al tenir que llegir llibres per obligació en diferents llengües, vaig perdre eixa il·lusió i va la lectura es va convertir en algo cansat, que ja no em cridava l’atenció.

Altra cosa que recalca l’autor i que jo considere molt important és la necessitat de donar exemple als més menuts. Tant pares com docents, tenim que donar exemple i llegir molt també ja que així als xiquets se’ls fa més atractiu perquè veuen que nosaltres també llegim.

Per altra banda, en “Poemania” destaque la importància de fer activitats que desenvolupen la dramatització dels xiquets ja que proporciona un augment de creativitat i imaginació i suposa un impuls per a l’afició cap a la poesia i el gènere líric que l’autora ens mostra tan important.

Per concloure, pense que els dos llibres coincideixen en un aspecte molt important que és el de fomentar el gust per la lectura des de ben menut mitjançant l’exemple dels adults i potenciar aquest gust des de tots els generes, no a soles centrar-nos en un. Els dos llibres m’han aportat molt com a futur docent i els considere molt importants com a guies d’ajuda en els mètodes de iniciació a la lectura tant en l’escola com en casa.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada