dilluns, 27 de març del 2017

Literatura de tradició oral

LITERATURA DE TRADICIÓ ORAL
“Les tradicions i expressions orals són una categoria dins del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, les quals són fonamentals per a mantindre vives les cultures. (UNESCO, 2017)
En tota societat s'ha rebut la tradició oral de distintes maneres, siga escrita o oral. Estes fonts han sigut, són i seràn estructures.  La riquesa d’aquestes serà cada vegada major. A més, són una inspiració per als grans literats. Gràcies a elles, els ciutadans d'una comunitat determinada podem gaudir i disfrutar d'elles al ser repetides per generacions.
La tradició fa referència a una caracteristica que té un succés i aquest es transmet de manera oral sense cap mitjà que intervinga en el procés, únicament la paraula dita d'uns cap a altres.
En primer lloc, la literatura de tradició oral és la producció expressada per mitjà d'un llenguatge figurat manifestat de formes distintes. Aquestes formes van reflectint les etapes cronològiques històriques, les vivències de cadascú, les pràctiques religioses, les celebracions, les aspiracions de la majoria d'una comunitat que es constituïxen en l'entitat d'un poble. Esta tradició es manifesta en prosa de distintes maneres. Per exemple,  mitjantzant faules, rondalles, llegendes, mites, etc.
D'altra banda, trobem la literatura tradicional en vers que s'expressa de distinta manera, per mitjà de cobles, endevinalles, dites i refranys.
Un dels principals fonaments d'esta tradició popular és el costum de transferir els coneixements oralment. Perquè açò succeïsca fa falta una permanència en el temps i tindre una relativa experiència. És a dir, el propi poble és qui posseïx els sabers de la literatura oral. La paraula, la tradició és l'entrega d'una generació cap a unes altres  noves per a què la cultura i la riquesa de la literatura no es perda i romanga.

Per tant, és indispensable que siga transmesa de manera parlada, que siga de tots i de ningú, que tinga la bellesa essencial del propi fet literari. (UNIVERSITY OF CAMBRIDGE, 2011)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada